Prvi korak posle celokupne selidbe- upoznavanje komšiluka

Selidba svima teško padne, a navikavanje na novo mesto može dugo da potraje. Što se pre upoznate i sprijateljite sa komšijama, lakše ćete se snaći u novom gradu. Budite prijatni i druželjubivi.

Prvi korak posle celokupne selidbe- upoznavanje komšiluka

Sada kada je većina teških poslova obavljena, celokupna porodica treba da se međusobno pomaže i podržava kako bi se svi što pre navikli na ostvarenu ideju selidbe srbija.

Vama je već dovoljno teško, naročito ako niste našli posao, a treba i deci pomoći da se prilagode i da što bolje iskoriste ovu sitaciju koja im nije nimalo lako pala.
Jedan od brzih načina kako da se što pre osetite kao član zajednice jeste da organizujete zabavu useljenja.

Kada raspakujete sve kutije i kada se osetite da ste sve sredili i učinili nov stanbeni prostor domom, vreme je za zabavu. Ovo je odličan način kako da upoznate i komšije, a i da vidite stare prijatelje.
Ovako ćete ubiti dve muve jednim udarcem, a prijatelji će svi odmah zajedno doći i saznati gde živite, tako da nećete morati pojedinačno da im objašnjavate.

Selidba je teška sama po sebi, a kada shvatite da niste više okruženi voljenim osobama i prijateljima, možete se osetiti kao da Vam se ceo svet okrenuo naopačke. Zato je organizovanje žurke odlična ideja i brže ćete se aklimatizovati.

Upoznavanje komšija čak i kada imate priliku, može biti teško, posebno ako ste stidljivi i niste sigurni da imate nešto zajedničko sa njima.
Samo zato što imate možda priliku u prolazu ili u prodavnici, ne mora da znači da po svaku cenu morate da upoznate komšiju.

Osmotrite pažljivo sve ljude koji žive u Vašoj ulici, pažnju obratite na one koji imaju decu, ukoliko ih imate i Vi. Ili one koji sređuju baštu ili imaju neki hobi sličan Vašem. Ovako ćete ih lakše upoznati i imaćete odmah zajedničkih tema za razgovor.

Ključ dobrog osmatranja je da ne budete baš očigledni, jer će ljudima biti neprijatno ako ih indiskretno posmatrate.

Posle observacije, učinite prvi korak. Svi smo mi zaposlenji, zato se potrudite da prilazak komšiji bude u pravi čas. Izbegavajte večere, vreme ručka i rane jutarnje časove, kao i momenat kada komšija ulazi u automobil.
Uobičajeno je kada neko odlazi ili dolazi kući već ima plan šta će dalje raditi.

Najbolje bi bilo susresti ih u šetnji ili pri odmoru na ulici. Budite opušteni, predstavite se i objasnite im da ste novi u gradu. Većina ljudi će Vam rado pomoći, ukazati Vam na neke korisne stvari, kao na primer gde je najjeftinija prodavnica i slično.

Budite prijatni i druželjubivi, ali ne i napadni. Neka prvi susret bude kratak i ugodan. Pitajte ih od kada su ovde, o deci ukoliko ih imaju i potražite neke savete. Ukoliko ste zaineterosvali komšiju, shvatićete sami vremenom.

Selidba u novu sredinu nikome nije laka i zato treba znati kako je najbolje i najbrže navići se.
Komšije su tu da Vam pomognu i što pre se sprijateljite sa njima, lakše ćete podneti preseljenje, i brže ćete upoznati novo mesto u kome živite.

Publikovano: 17.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check