VINTIDŽ ESTETIKA U UREĐENJU STANOVA

Moderna klasika nije obavezno luksuz(na)

VINTIDŽ ESTETIKA U UREĐENJU STANOVA

Vintidž stil je suptilno postao deo naše svakodnevnice. On nosi poseban dah u kome se prepoznaju istorija, neprolaznost i potvrđeni kvalitet. Ne samo moda, već i umetnost, hrana, časopisi, klubovi sa tematskim večerima 60-ih, 70-ih godina, kafei i mnoge druge pojave oko nas su deo vintidž sveta. Ni uređenje enterijera nije ostalo imuno.

Svetski džet set koji je u stalnoj potrazi za modernim, sve češće vintidž kombinuje sa luksuzom. Tako je najpoznatija moskovska dizajnerska kuća Geometrix predstavila luksuzan apartman čije je uređenje inspirisano pedesetim godinama prošlog veka i glamuroznim Holivudom, ukombinovano sa jednostavnim modernim linijama.

Crni zidovi su glavni hit među dizajnerima ove godine tako da su i ovom apartmanu dominantni, dok površine prošarane belom odaju osećaj sofisticiranosti i elegancije. Fotografije Merilin Monro na zidovima unose prefinjenost u prostor. Nameštaj je modernog dizajna, svaki komad na svom mestu, ali ne ostavlja osećaj uštogljenosti već prijatnosti i udobnosti.

Kruta pravila uređenja nisu poštovana kad su u pitanju najvažnije prostorije tako da je u jednoj sobi urađen klasičan beli zid, u drugoj mermerni, a u trećoj španski. Lampe i lusteri daju specifično osvetljenje kao najbolji primer komplementarnosti modernog i starinskog dizajna koji se, bez obzira na međusobnu različitost, idealno uklapaju u prostor.

Međutim, vintidž nikako nije rezervisan samo za ljude sa velikim budžetima za opremanje životnog prostora. Ako izbegavate stereotipe a pri tom ste spremni da krenete u potragu za zanimljivim artefaktima koji vas na prvi pogled vraćaju u određenu epohu ili vreme, buvlje pijace su mesta na koja bi trebalo da se uputite. Neophodno je da se naoružate strpljenjem i da predrasude ostavite kod kuće. Novobeogradska pijaca (ispod železničke stanice kod Otvorenog tržnog centra) „radi“ svakim danom a zemunska samo nedeljom. I Kalenić ima jedan deo ( pozadi, do parkinga ka Visokoj ulici) rezervisan za raznovrsne stvarčice ovog tipa.

Svašta je moguće pronaći: razne komade art deko i nuvo deko nameštaja i asesoara, retro-pop predmete proizvedene u bivšoj Jugoslaviji ( meblo lampe, pepeljare i vaze Fabrike stakla Paraćin), različite uspomene iz komunističkog perioda (posebno one vezane za kult ličnosti), stare ćilime(setite se cene onih pirotskih izloženih u Holu Narodne banke pre nekoliko godina).

Iako je mala, nije potpuno isključena mogućnost za pronalaženje značajnih umetničkih dela, naročito u domenu jugoslovenske moderne. Ako baš insistirate na umetninama i originalnosti, a još ste i spremni da potrošite veće sume novca, na raspolaganju su vam antikvarnice i starinarnice kao i vintidž dvorišne rasprodaje. Tu ćete svakako naći raritetne, i po mnogo čemu posebne primerke, kao i delove luksuznih kolekcija koji će sjajno izgledati u svakom prostoru.

U Beogradu postoji nekoliko vintidž ateljea u kojima se vrši i prepravka komada garderobe ili različitih predmeta kako bi im se udahnuo duh prošlog veka inspirisan tadašnjom modom, društvenim razvojem i vrednostima koje nosi to vreme. Ako imate neke stare komade nameštaja, stone satove ili lampe za koje ste mislili da su previše retro i koje ste nameravali da bacite, razmislite još jednom. Za skoro simboličnu novčanu nadoknadu možete dobiti preuređen predmet koji, dobro ukomponovan u vaš stan, nosi određeni ambijent, čak i poruku o različitosti njegovog vlasnika i kulturi i prefinjenosti njegovog života.

Vintidž i retro su sve više poularni pa se mogu uklapati u svaki deo vašeg doma. Najčešće u entrijer dnevne sobe, kupatila i kuhinje. Na tržištu je i širok izbor replika pribora i opreme u retro stilu, tako da nisu više samo ukrasi već imaju i upotrebnu vrednost (na primer, kompanija Ikea ima u svojoj ponudi čitav odeljak sa retro kuhinjskim aparatima). Ali pre nego što krenete u kupovinu, pročešljajte tavane.

Ako Vas zanima ova tema, saznajte vise u sekciji: adaptacije beograd

Publikovano: 1.11.2016.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check