Stanovi potražnja Beograd

Potražnja za stanovima u Beogradu je i dalje slaba, malo je kupaca. Sem ako niste radnik američke ambasade u srpskoj prestonici, koji se bavi obezbeđivanjem smeštaja za svoje zaposlene, u kom slučaju ćete u paketu kupiti dvadesetak stanova.

Stanovi potražnja Beograd

Studije o umeću poverenja govore da su neki narodi bazično otvoreniji i imaju više poverenja u druge ljude, dok su drugi više sumnjičavi u komunikaciji i često dovode u pitanje dobre namere drugih. Narodi koji su više puta u istoriji bili izloženi ambivalentnom odnosu drugih, neprijateljstvu, prevarama, čestim ratovima i slično, više su skloni sumnjičavosti i nepoverenju u dobronamernost drugih, čak i kada to nije objektivno opravdano. Nasuprot njih, narodi koji kroz istoriju nisu imali velike promene i koji su uživali bolji kvalitet života, mnogo više su otvoreni u komunikaciji i lakše ostvaruju poznanstva (izvor:tetka.rs).

Ne znam u koju grupu bi Srbi sebe stavili. Da smo ratovali, ratovali smo. Da smo bivali prevareni, bivali smo. A i onih, kako se beše zvaše, da: neprijatelja, i njih smo imali za izvoz. Znači da je naše nepoverenje u dobronamernost drugih, opravdano.

S druge strane, kad prenosimo pohvale koje nakon boravka u našoj zemlji govore stranci, obavezno kažemo da smo srdačni, otvoreni, dobri domaćini. Kažu to stranci, nije da veličamo sebe. To bi, dakle, trebalo da potvrdi da umemo da verujemo pripadnicima drugih naroda. Pa, šta je onda, u stvari? Verujemo li došljacima ili ne?

Većina anketiranih Srba će vam reći da nismo ksenofobični, da nemamo negativan stav prema strancima. Ne verujem da bi se roditelji Brisa Tatona složili sa ovom tvrdnjom. A ni Japanac kome je ovde nedavno ukraden bicikl, neće imati mnogo toga lepog da kaže o nama. Ko bi tu šta zamerio...

Ali, prenesite informaciju da je ovog leta američka ambasada u Beogradu kupila nekretnine u vrednosti tri miliona evra (oko dvadesetak stanova) i da vidim tog Srbina koji se neće zamisliti. Počešaće se po bradi i krenuti da razrađuje teoriju. Ili će pozvati kuma, sešće u obližnju kafanu i uz rakijicu početi da slažu kockice. Za koga su ti stanovi: za američke građane koji su zaposleni u Ambasadi ili za domaće saradnike? Pojaviće se desetine Ilija Čvorovića koji će svuda videti špijune, ne one potencijalne već PRAVE špijune.

U vremenima krize, kad je potražnja stanova u Beogradu izuzetno mala, kad se mesečno proda oko pedesetak stambenih jedinica, podatak da je skoro polovina tih stanova postala vlasništvo stranih državljana (i to još Amerikanaca!) izazvaće podozrenje domaćeg stanovništva. Najblaže rečeno.

Šta je tu neobično? Po važećim zakonima, stranci mogu kupovati nekretnine u Srbiji. Na snazi je sporazum o principu reciprociteta sa većinom svetskih zemalja, što znači da i državljani Srbije mogu kupovati nekretnine u njihovim zemljama. Ništa neobično, ništa novo. Novo je to da je odjednom toliki američki kapital pretvoren u domaće stanove. Ne bi se to, dakako, opazilo da je tržište stanova u Beogradu živo. Kakva je trenutna situacija, pogledajte na sekciji stanovi potražnja Beograd

Kad bi se više (ili:dovoljno) stanova prodavalo, uzročno-posledično kolo bi povuklo mnogo ljudi, mnogo poslova, mnogo zarada i profita i ne bi nas zanimalo koje nacionalnosti su ljudi koji potražuju stanove u Beogradu.

Da li ne bi?

Danas netrepeljivost prema Amerikancima, juče prema strancima, prekjuče prema Srbima s druge strane Drine, pre toga prema Srbima iz unutrašnjosti...Sigurno ste i vi doživeli priču o rođenim Beograđanima i onima koji su odnekud došli. Sigurno ste doživeli tu netrepeljivost.

A kako će se tek netrepeljivost manifestovati kad uskoro zakonom bude dozvoljeno da stranci postanu vlasnici i poljoprivrednog zemljišta? Amerikanac vlasnik srpske grude, zamislite. Hoće li onda biti naleta panike, šizofrenije ili fobija bilo koje vrste? Važi da neće.
Danas strance dočekujemo srdačno, s osmehom, više nego ljubazno. Hoćemo li biti podjedanako predusretljivi kad stranac ne bude gost, već komšija? Kad na skučenom srpskom tržištu bude konkurent?

Onda će svaki domaći kupac da bude drag kupac. A hoće li imati novac za kupovinu, druga je stvar.

Za ponudu stanova u Beogradu koju nude agencije pogledajte sekciju agencija za nekretnine beograd.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check