Kako uštedeti električnu energiju u stanu

Povećanje energetske efikasnosti objekata automatski vodi ka uštedi na duže staze ali podrazumeva značajnije trenutne izdatke. Ako ne možete da ih sebi priuštite, pročitajte kako da na malim stvarima napravite veliku uštedu.

Kako uštedeti električnu energiju u stanu

Skorašnje poskupljenje struje i gasa ali i rašireno shvatanje na globalnom nivou da se potrošnja električne energije mora smanjiti i sve više koristiti prirodni resursi, značajno utiču na razmišljanje kako uštediti u ovoj oblasti. U republičkom budžetu više nema sredstava za subvencionisane kredite za energetsku efikasnost ali svi oni koji hoće da urade izolaciju, zamene stolariju ili kupe efikasnija grejna tela, mogu da se obrate bilo kojoj banci. Naime, skoro sve banke u zemlji nude kredite za unapređenje energetske efikasnosti koji su nešto povoljniji od gotovinskih kredita. Međutim, ako se još uvek niste odlučili za neko značajnije zaduživanje, mi smo vam spremili nekoliko jednostavnih saveta kako da vaš novčanik u narednim hladnim mesecima ne trpi ozbiljnije udare.

Najjednostavniju uštedu ćete učiniti ako u svom životnom prostoru zamenite stolariju. Adekvatni prozori će doprineti da se temperatura u prostorijama podigne i do četiri stepena pri čemu će račun za grejanje biti 20 odsto manji. Ako je ALU ili PVC stolarija trenutno nedostižna za vas, postojeće drvene prozore i vrata možete da ošmirglate i prelakirate što vas neće puno koštati. Nakon toga, izolaciju možete popraviti postavljanjem diht guma ili sunđerastih traka na prozore koji propuštaju vetar i hladan vazduh. U slučaju da postoje primetne pukotine u zidovima, njih možete zatvoriti pur penom za čiju upotrebu vam nije potrebna nikakva majstorska veština.

Jedan od najvećih potrošača električne energije u vašem stanu je bojler. Značajnu razliku u mesečnoj potrošnji će napraviti uključivanje bojlera po jeftinijoj tarifi u noćnim satima i čišćenje kamenca. Iako vrlo jednostavno, čišćenje kamenca je nešto o čemu se kod nas uglavnom ne vodi računa. Naslage kamenca su odličan izolator zbog čega se produžava vreme zagrevanja vode tj.potrošnja energije povećava čak i za 15 odsto. Takođe, stopiranje hvatanja kamenca na grejačima može se ostvariti prostim podešavanjem termostata na 60 stepeni.

Iako vam se čini nebitnim, ušteda energije se može postići i kada ugasite računar, TV ili muzički plejer onda kada ih ne koristite. Nemojte se zavarati opcijom „standby“ jer se i tada troši struja. Naravno, idealno bi bilo kad biste mogli sve uređaje da zamenite onima sa oznakom „energy star“ jer oni troše neverovatno manje energije. Međutim, ako niste u poziciji da to uradite, uvek možete da jednostavno pritisnete off dugme. Nikako ne zaboravite punjače za telefon. Ne ostavljajte ih u utičnici jer oni troše energiju i kad ne pune baterije telefona pa ih zato često zovu „prikrivenim potrošačima“.

Ako ne postoji alternativa za grejanje na struju, kad god ste u prilici, grejalicu zamenite klima uređajem. Čak i u odnosu na radijatore na struju, prednost uvek dajte klima uređajima jer oni troše i do četiri puta manje energije. Svakako bez premca u ovoj kategoriji su termoakumalcione peći koje su daleko najracionalnije rešenje za zimske temperature zbog dugotrajnog isijavanja toplote.

Kao što ste mislili da zanemaren punjač u utičnici ne pravi razliku, tako verovatno ne znate da roletne na prozorima takođe mogu da naprave uštedu i do 10 odsto energije. Obavezno ih spuštajte noću jer ćete tako smanjiti toplotne gubitke.

Nabavite nekoliko termometara i držite se preporuka da temperatura u dnevnom boravku u toku zime bude oko 21˚C, u kupatilu 24˚C dokje za hodnik više nego dovoljna temperatura od 15 stepeni. Spavaće sobe je sasvim dovoljno zagrejati do 18 ˚C.

Vrlo ohrabrujuće zvuči dugoročna vremenska prognoza koja kaže da nas očkuje blaža zima.

Izvor: Halo oglasi

Publikovano: 11.09.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check