Legalizacija - Kako do Građevinske Dozvole I deo

Legalizacija objekata zapravo predstavlja naknadno izavanje građevinske odnosno upotrebne dozvole za objekte koji su izgrađeni bez njih. Evo šta je potrebno da biste dobili građevinsku dozvolu.

Crna Gora nekretnine - kuce, apartmani, stanovi, poslovni prostor

Zakon propisuje da se građevinska i upotrebna dozvola za stambeni objekat, stambeni objekat koji se sastoji od više posebnih delova, stambeno poslovni objekat ili poslovni objekat, koji ispunjava propisane uslove za građenje i korišćenje, mogu izdati jednim rešenjem.

Osnovni uslov za izdavanje građevinske dozvole jeste da je objekat izgrađen na parceli koja se u katastru vodi kao građevinsko zemljište. U slučaju da se parcela vodi kao poljoprivredno zemljište prvo je potrebno uraditi preparcelaciju zemljišta.

Sledeći uslov propisan u članu 3. Zakona o legalizaciji jeste da objekat nije izgrađen na zemljištu koje je nepovoljno za građenje, koje je određeno za objekte javne namene, koje je u prvom stepenu zaštite prirodnog dobra, odnosno u zoni zaštite kulturnog dobra od izuzetnog značaja i zoni zaštite kulturnih dobara upisanih u Listu svetske kulturne baštine. Takođe sam objekat ne sme biti izgrađen od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta, niti izgrađen u pogledu namene i spratnosti objekta, kao i udaljenja od susednih objekata, protivno uslovima propisanim planskim dokumentom ili odredbama Pravilnika o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju

Publikovano: 7.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check