Kuda Za Prvi Maj?!

Bliži se Prvi Maj, praznik rada, valja uraniti i negde zgodno mesto za roštilj pronaći! Spemili smo Vam nekoliko predloga kuda da zbrišete za praznik.

Kuda Za Prvi Maj?!

Ove godine su Uskrs i Prvi Maj pali malo udaljeno jedan od drugog tako da nismo imali sreće da spajamo praznike i uživano u nešto dužem odmoru. Na žalost i sam Prvi Maj pada u petak tako da nam za praznik sleduju samo tri dana.

S obzirom na ovu ograničenost vremenom rešili smo da Vam predstavimo destinacije u neposrednoj blizini Beograda. Ukoliko ste pak iz nekog drugog dela Srbije iskoristite ove predloge kao ideju za kratak odmor u bilo koje doba godine.

Iznajmljivanje stanova Novi Sad može Vam poslužiti kao baza da za vreme ovog kratkog odmora posetite zanimljivu okolinu grada. Možete provesti vreme na Petrovaradinu ili Fruškoj Gori, ili jednostavno uživati u opuštenoj atmosferi samog Novog Sada. Ukoliko ste baš rešeni da praznik provedete tradicionalno uz roštilj i pivo, napravite izlet do Avale ili Kosmaja.

<

>Petrovaradin i Fruška Gora

Petrovaradin ostavlja utisak da ste zakoračili natrag u vreme. Uske kaldrmisane ulice i starinske kućice učiniće da za trenutak poverujete da ste napustili 21. vek. Dok šetate tvrđavom možete uživati u čistom vazduhu, brojnim statuama raznih umetnika i nezaboravnom pogledu na Novi Sad, Dunav, Frušku goru, Panonsku niziju.

Na tvrđavi se još nalaze Muzej Grada, Opservatorija i ateljei mnogih umetnika. Baš ovi ateljei su ono što Petrovaradinsku tvrđavu čini posebnom. Ateljei su smešteni u podrumskim prostorijama Duge kasarne. Otvoreni su tokom cele godine i u njima brojni umetnici nalaze inspiraciju za svoj rad. Tu je moguće popričati sa umetnicima, pogledati njihova dela i čak prisustvovati stvaranju novih dela. Umetnici koji stvaraju u ateljeima na Tvrđavi organizovani su u "Likovni krug" koji veoma često organizuje dešavanja na samoj Petrovaradinskoj Tvrđavi.

Fruška gora pruža mogućnosti za uživanje kako ljubiteljima prirode tako i ljubiteljima umetnosti. Ovde možete uživati u šetnji kroz prirodu ili pripremiti izlet. Ukoliko niste raspoloženi da nosite hranu od kuće, piknikujete i roštiljate, na ručak možete svratiti u neki od fruškogorskih salaša.

Na Fruškoj gori nekada je bilo 35 pravoslavnih manastira, danas ih je ostalo 15, zbog ovoga se jedina vojvođanska planina ponekad naziva i srpskom Svetom Gorom. Ovi manastiri iz 16. i 17. veka, zbog svoje istorijske, umetničke i ambijentalne vrednosti, nezaobilazni su prilikom obilaska Fruške gore.

Avala i Kosmaj

Na Avalu možete stići gradskim prevozom od Trošarine. Doduše možda ćete se malko truckati ali nikad se ne zna koga možete usput upoznati. Pored toga što predstavlja oazu netaknute prirode u neposrednoj blizini Beograda, na Avali se nalazi i jedan od simbola glavnog grada, Avalski toranj. Toranj je visok 205 metara a na 120 metru nalazi se restoran. Ne treba ni pominjati da je pogled neverovatan!

Šetajući Avalom možete obići i Spomenik Neznanom Junaku, rad vajara Ivana Meštrovića, koji je izgrađen na ostatcima srednevekovnog grada Žrnova. Tu je još i spomenik srpskom junaku iz Prvog Srpskog Ustanka, Vasi Čarapiću, koji je poreklom bio sa Avale, iz Belog Potoka. Na Avali je osnovan i prvi srpski planinarski klub, Mitrovićev dom. Ukoliko želite da roštiljate i odmarate to možete uraditi pored jezera Trešnja podno Avale. Lepota ove majušne planine može Vas toliko očarati da poželite da kupite nekretninu na Avali.

Malo dalje nalazi se još jedna planina na kojoj možete uživati za praznik - Kosmaj. Nažalost gradski prevoz ne ide do Kosmaja, ali ukoliko volite avanturu možete ići vozom do Sopota. Još su stari Rimljani uživali i odmarali na Kosmaju pa i sam naziv ove planine potiče od latinskog „casa Maiac“ - kuća boginje Maje. Pa šta je logičnije posetiti s proleća nego kuću boginje proleća.

Kosmaj je ceo prekriven zelenilom tako da odmara i oči i dušu. Strmije strane obrasle su šumom, blage padine su pod travnatom vegetacijom, a podnožje pod voćnjacima i njivama, dok su zaravni pretežno sa proplancima, lepota živa! Od istoriskih sadržaja tu su manastiri Pavlovac, Tresije i Kastaljan. Kosmaj obiluje i raznovrsnom divljači i poznat je po lovnom turizmu. Ako volite ovaj sport možete sami uloviti praznični ručak.

Ovo su bili naši predlozi, na Vama je da izaberete i odputujete. Možda će neka od ovih destinacija ostaviti takav utisak na Vas da ćete po povratku prvo zgrabiti oglase za nekretnine u ruke.

Publikovano: 29.04.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check