Kome idu jeftini stanovi?

Država planira da izgradi 1633 stana po beneficiranim prodajnim cenama.

Kome idu jeftini stanovi?

Tržišta nekretnina u Nišu, Kragujevcu, nekretnina u Pančevu, Zrenjaninu, Smederevu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Pirotu, Kikindi, nekretnina u Kruševcu i Zaječaru kroz godinu dana bi trebali da budu obogaćeni novim stanovima. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja najavilo je da će ove godine početi izgradnja stanova koji će biti prodavani po beneficiranim cenama građanima sa srednjim i nižim primanjima.

Ipak, ovu najavu još uvek treba uzimati sa rezervom. Veći deo novca namenjenog za investiranje u ovaj projekat dolazi iz Razvojne banke Saveta Evrope, a ratifikacija tog ugovora dolazi na dnevni red Skupštine Srbije sledećeg meseca.

Ukoliko sve prođe po planu, najviše „socijanih stanova“ će biti izgrađeno u Kragujevcu i Nišu. Cena kvadrata zavisiće od grada i lokacije na kojoj će se nalaziti. Prema okvirnim računicama, najjeftiniji će biti u Zaječaru, gde će stan moći biti kupljen za 450 evra po kvadratu, dok će se u nekim stanovima u Nišu, Kragujevcu i Kraljevu kvadrat ceniti i po 1200 evra. Predviđeno je da 70 odsto od 1633 stana bude prodato, dok bi ostali bili namenjeni za davanje u zakup socijalno ugroženim porodicama.

U Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja najavljuju povoljnije kredite za kupovinu ovih stanova. S obzirom da su stanovi namenjeni porodicama koje nisu kreditno sposobne, i kamata na ove kredite će biti ispod uobičajenih 7 odsto. Odluku o tome ko će imati pravo da podigne kredit pod ovim uslovima, doneće gradske stambene agencije.

Mnogi forumaši na portalima već osporavaju izraz „beneficirane cene“ navodeći primere da se stanovi po tim cenama mogu naći i u slobodnoj prodaji. Ono na šta bi, ipak, trebalo obratiti pažnju jeste terminologija koja se koristi prilikom opisivanja budućih korisnika ovih kredita. Naime, ne treba izjednačavati pojmove „socijalno ugroženi“ i „kreditno nesposobni“. Ukoliko uzmemo u obzir da se znatan deo naše privrede još uvek nalazi u „sivoj zoni“, samo zato što neko nema mogućnosti da podigne stambeni kredit u nekoj od poslovnih banaka, ne znači da je socijalno ugrožen. Šta su gradske stambene agencije smislile kako bi sprečile eventaulne zloupotrebe, videćemo u martu 2012. godine kada će početi prijave za ovaj program.

Izvor: Blic

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check